nedeľa 4. apríla 2010

Zažite evolúciu v skratke! alebo Tommorow, in a year

Pleštím oči, kývem sa spredu dozadu, naťahujem uši, v hlave mám defilé obrazov, ktoré nikdy v skutočnosti neuvidím, a neustále si ako mantru opakujem jednu vetu:
"Toto je to najlepšie, čo som kedy počula."


Veda sa s umením spája už roky rokúce, nové technológie predsa vždy veľmi rýchlo našli svoje uplatnenie v umeleckej oblasti. V rýchlosti spomeniem ako príklad fotografiu, citlivosť niektorých materiálov na svetlo a tak ďalej. Netreba viac odbočovať. Pretože sa chcem venovať spojeniu, ktoré tu doteraz nebolo.

Pretože som práve počula pohoria sa vrásniť, bunky sa deliť a druhy viesť zápas o prežitie do budúcnosti.
Pretože mi niekto naservíroval "O pôvode druhov" priamo do ucha.


The Knife, dánska divadelná skupina HOTEL PRO FORMA, Darwin, opera, Mt.Sims, Planningtorock. Zlúčené do výsledku, na ktorom neviem nájsť jediné negatívum, ku ktorému sa nedá vyjadriť inak ako pozitívne.

Koncepcia projektu sama o sebe ponúka nekonečné množstvo odrazových mostíkov a variácií prevedenia a pritom znie tak jednoducho. Zhudobniť evolúciu! Previesť diváka i poslucháča celým Darwinovým učením a zároveň mu dopriať dokonalý umelecký zážitok.



Nie je to však len obyčajné rozprávanie príbehu od počiatkov cez vznik živej prírody až po rozdelenie druhov a príchod človeka.
Olof Dreijer, polovica zoskupenia The Knife, sa k svojej čiastkovej práci vyjadruje takto:
“How it starts with a simple beep, how note is being added to note, copied from the mother. So I did a feedback noise inspired by this”, Dreijer recalls. “I made a small short sound with the first electronic box and let it duplicate and self copy into other boxes, having slight changes in each box and in the end having it come out with a completely new character. Or having one sound duplicate into a branch of sounds”.

A pôvodná koncepcia projektu sa podobne odrážala na viacerých čiastkových prácach.
A výsledok uchvacuje, vtiahne, pohltí.
Je to ako počúvať futuristickú elektronickú operu s podivnými zvukmi z iných svetov a pritom sa cítiť ako na Galapágach uprostred prírody v jej najprirodzenejšej podobe.

Zniem ako reklama, pozitívne slová sa zo mňa akosi nevedia hrnúť tak prirodzene ako frflanie (či jeho vulgárnejšie obdoby), ale tento projekt mi vzal všetky slová. Som v stave najväčšieho nadšenia.

Jednoducho na záver:
Ak má evolúcia zvuk, tak rozhodne znie presne takto.

1 komentár: